Jednostka: Dydaktyka » Wydział Lekarski » Zakład Biochemii Lekarskiej
Doktor nauk farmaceutycznych, pracę doktorską pt: "Ocena skuteczności działania przeciwzapalnego ekstraktów wybranych gatunków grzybów jadalnych i ich biomasy z zastosowaniem technik biologii molekularnej" obroniła na Wydziale Farmaceutycznym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Tytuł magistra inżyniera uzyskała jako absolwentka biotechnologii, specjalność biotechnologia stosowana roślin na Uniwersytecie Rolniczym im. H. Kołłątaja w Krakowie, jest także absolwentką kierunku nanotechnologia i zaawansowane materiały, specjalność biomateriały, na Uniwersytecie Jagiellońskim.
Wybrane publikacje:
Muszyńska B, Kała K, Rojowski J, Grzywacz A, Opoka W. Composition and Biological Properties of Agaricus bisporus Fruiting Bodies – a Review. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 67: 1-10, 2017 (review).
Grzywacz A, Gdula-Argasińska J, Kała K, Opoka W, Muszyńska B. Anti-inflammatory activity of biomass extracts of the bay mushroom, Imleria badia (Agaricomycetes), in RAW 264.7 Cells. International Journal of Medicinal Mushrooms 18: 769-779, 2016 (original).
Grzywacz A, Gdula-Argasińska J, Muszyńska B, Tyszka-Czochara M, Librowski T, Opoka W. Metal responsive transcription factor 1 (MTF-1) regulates zinc dependent cellular processes at the molecular level. Acta Biochimica Polonica 62: 491-498, 2015 (review).
Gdula-Argasińska J, Czepiel J, Woźniakiewicz A, Wojtoń K, Grzywacz A, Woźniakiewicz M, Jurczyszyn A, Perucki W, Librowski T. n-3 Fatty acids as resolvents of inflammation in the A549 cells. Gdula-Argasińska Pharmacological Reports 67: 610-5, 2015 (original).
Tyszka-Czochara M, Grzywacz A, Gdula-Argasińska J, Librowski T, Wiliński B, Opoka W. The role of zinc in the pathogenesis and treatment of central nervous system (CNS) diseases. Implications of zinc homeostasis for proper CNS function. Acta Poloniae Pharmaceutica - Drug Research 71: 369-377, 2014 (review).
Dydaktyka:
Elements of living matter
Physico-chemical elements of life
Biochemia ogólna i żywności
Fizyko-chemiczne podstawy życia
Składniki żywej materii